Om oss

 Varför tillverka så många nya cyklar när så många bra cyklar redan finns och bara väntar på att få användas?

AW ReCycling sysslar med återbruk.

Vi ser till att cyklarna får ordentlig service och reparation innan försäljning. Vi gör inga halvdana jobb och släpper inte iväg några halvklara cyklar. På så sätt håller både cykeln och vårt rykte så långt som möjligt. Vi tänker ållbart på riktigt.

Allt trasigt går att laga och ingenting är omöjligt. Genom insamling och upprensning av överblivna och skräpande cyklar, hjälper vi till att få plats i cykelrummen och ge nytt liv åt cyklar som kan stå där istället.

Vi tar hand om cyklar och ger de den kärlek och omvårdnad de behöver, precis som vi människor.

Genom återbruk av fler gamla, "riktiga" cyklar som byggdes för att hålla, hoppas vi kunna bromsa slit och släng-kulturen en smula och gynna både cyklisterna och miljön på en gång.

Med tanke på hur mycket stålindustrin bidrar till utsläpp så blir det en större skillnad än en del tveksam mijöpolitik med en begagnad cykel istället för en ny.

Något det sällan pratas om när det ska tänkas miljövänligt och cyklas istället för att bilas. Kanske är konsumtionen och tillväxten av större intresse än faktiska insatser för miljön.

Genom att omvandla stadens avfall till gynnsamma produkter hjälps vi alla åt att rösta på hållbarhet och långsiktighet med våra pengar. Vi som investerar vår tid och pengar på att rädda cyklarna och ni som investerar era pengar i att köpa dem deltar alla i valet mellan slit-och-släng och hållbarhet.

VARFÖR BEHÖVS VI?

Folk flyttar in och flyttar ut men cykeln blir ofta kvar. Oönskade, övergivna och ofta negligerade cyklar blir stående i cykelrum och hamnar allt för ofta på soptippen. Det tycker vi är fel. Cyklar hör hemma på gatorna, inte på skroten. Hur blir en cykel övergiven?

Av olika anledningar lämnas cyklar kvar efter att folk flyttar och inte har möjlighet eller intresse av att ta med den. Kanske köpte man den billigt och fick punka eller så gick en växel sönder och kom aldrig till skott med att laga den.

Till slut är cykelrummet fullt av gamla, dammiga vrak med platta däck och man kommer knappt in.

Det här ganska vanligt och det där utrymmet behöver någon annan som faktiskt använder sin cykel regelbundet.

Därför röjer man ibland upp för att göra sig av med dem som bara står. Då kommer vi med lastbilen och hämtar upp dem kärlek och ett nytt hem.

Tyvärr är det många som inte ser värdet i cykeln. Varken kvaliteten i en gammal hoj eller hur mycket mer det lönar sig att reparera en gammal cykel än att för samma pengar köpa en ny. Den nya håller sällan 5 år oavsett vad den kostar. En 50 år gammal cykel har redan bevisat vilken kvalitet den håller och är efter den tiden knappt inkörd. Med lite lite smörj, luft i däcken och några nya små reservdelar kommer den att hålla längre än grannens värstinghoj som kostar mer än din bil.

Miljöpåverkan och resursåtgången blir enorm av att så många människor konsumerar så mycket nytt hela tiden. Särskilt med tanke på vilken dålig kvalitet de håller och nästan ses som engångsprylar. Precis som telefoner, bilar och vitvaror så är nästan ingenting gjort för att hålla länge utan för att fylla våra kortsiktiga krav på mode och design. 

Det är det här som bidrar till vårt destruktiva slit och släng samhälle vi har idag med konsumism som ett krav som om det är en mänsklig rättighet att äga det senaste och mest moderna. Vi anser att vi spelar industrin i händerna och blir missledda av marknadsföringens fina förpackningar och felprioriteringar inom utveckling där man sätter finesser och låga tillverkningskostnader framför hållbarhet och resursåtgång. Man säljer betydligt fler cyklar om de går sönder fort och är så billiga att folk räknar med det när man kan köpa en ny för en billig peng.

VARFÖR ANVÄNDA VÅR TJÄNST?

Vi hämtar alla cyklar som står i vägen och ser till att cykelrummen kan utnyttjas som det var tänkt från början. Inte som skrotupplag.

Återbruk är ett betydligt miljövänligare alternativ än återvinning eller energiutvinning och hämmar dessutom nytillverkning och överkonsumtion av nya cyklar som sällan håller lika länge som äldre. Använder ni våran tjänst för cykelrensning sparar ni krångel och inte minst enorma mängder energi.

Återbruk före Återvinning!

Ett hälsosammare och grönare Stockholm